Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 655 Location : Στο αγνωστο με βαρκα την ελπιδα Registration date : 21/12/2007
Character sheet Name: Health points
| Θέμα: Νέα τεχνολογία φέρνει τις οπτικές μνήμες ένα βήμα πιο κοντά Κυρ Δεκ 23, 2007 10:57 am | |
| Οι έρευνες για τους υπολογιστές του μέλλοντος παίζονται σε πολλά ταμπλό. Άλλοι μιλούν για κβαντικούς υπολογιστές, άλλοι για μοριακούς άλλοι για οπτικούς και ούτω καθεξής. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις έρχονται από το χώρο της έρευνας γύρω από τους οπτικούς υπολογιστές. Από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες που οραματίζονται έναν οπτικό υπολογιστή, είναι το θέμα της μνήμης. Ενώ γύρω μας υπάρχουν αρκετά εξαρτήματα ικανά να διατηρήσουν ηλεκτρικά φορτία για αποθήκευση δεδομένων, το φως είναι πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του. - Μια ερευνητική ομάδα, πάντως, φαίνεται να έχει βρει λύση στο πρόβλημα αυτό. Η ομάδα επικαλείται ένα φαινόμενο με την ονομασία "Διεγειρομένη διάχυση Brillouin" [Stimulated Brillouin Scattering], το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πληροφορίας σε μια οπτική ίνα. Αντί η πληροφορία να αποθηκεύεται υπό τη μορφή φωτός, αποθηκεύεται με τη μορφή ταλάντωσης που δημιουργείται κατά τη διέλευση δύο αντίθετων δεσμών laser από την ίδια οπτική ίνα. Όσο για την ανάγνωση των δεδομένων, αυτή μπορεί να γίνει με τη χρήση μιας τρίτης δέσμης laser που θα "διαβάζει" τις ταλαντώσεις και θα μετατρέπει τα δεδομένα ξανά σε φως.
Οι ταλαντώσεις αυτές γνωστές και ως φωνόνια [phonons], αν και διαρκούν περίπου 12 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή αποθήκευση πληροφορίας, όταν η τεχνολογία βελτιστοποιηθεί, καθώς οι ρυθμοί μετάδοσης δεδομένων σε έναν οπτικό υπολογιστή αναμένεται να είναι πολύ υψηλότεροι. Μάλιστα, η ομάδα ισχυρίζεται πως με τη χρήση άλλων οπτικών υλικών που θα διατηρούν τα φωνόνια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα ήταν πιθανή μέχρι και η κατασκευή μέσων μακροχρόνιας αποθήκευσης.
Η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες δωματίου και σε συχνότητες τυπικές για τηλεπικοινωνίες, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ώρα είναι η ενέργεια, καθώς οι δέσμες laser που απαιτούνται για την εγγραφή και ανάγνωση των δεδομένων χρειάζονται περίπου 100 Watt, μέγεθος πολύ μεγάλο για χρήση σε υπολογιστές. | |
|